Winnen maakt agressief tegen verliezer

Zojuist verloren? Pas dan maar op, want nieuw onderzoek wijst erop dat winnen mensen agressief maakt. Vooral tegenover de verliezer.

Dat schrijven onderzoekers van de Ohio State University in het blad Social Psychological and Personality Science. Ze baseren hun conclusie op experimenten.

Experiment
103 studenten kregen te horen dat ze een test op de computer moesten doen. Hun resultaten zouden vergeleken worden met die van een partner en daaruit kwam dan een winnaar. In werkelijkheid was er echter geen partner. Na afloop kregen de proefpersonen te horen dat ze verloren of gewonnen hadden. Ook kregen ze te horen dat een tweede test zou volgen. Tijdens deze test moesten proefpersonen zo snel mogelijk op een knop drukken. Als ze sneller waren dan de ‘partner’ dan mochten ze de partner een heel hard (en dus ergerlijk) geluid laten horen. De winnaar mocht beslissen hoe hard en hoe lang dat geluid zou zijn.

WIST U DAT…

…onderzoek erop wijst dat we geen regels nodig hebben om ons te gedragen?

Agressief
De mensen die de eerste test hadden gewonnen, stelden hun ‘partner’ (oftewel: de verliezer) veel langer en aan veel hardere geluiden bloot. “Mensen zijn agressiever wanneer ze beter af zijn,” concludeert onderzoeker Brad Bushman. Een tweede en derde experiment onderschrijft dat.

Gemeen
In één van deze experimenten lieten de onderzoekers proefpersonen opnieuw winnen of verliezen. Daarna kregen deze proefpersonen de kans om hun ‘tegenstander’ dwars te zitten. En wel door tabascosaus en zout in het drankje van de tegenstander te gooien. Zowel winnaars als verliezers grepen die kans aan, maar winnaars waren veel guller: ze stopten meer tabascosaus en zout in het drankje van hun tegenstander (de verliezer). De verliezers deden gemiddeld net zoveel zout en tabasco in het drankje als de controlegroep (die bestond uit mensen die niet wisten of ze verliezers of winnaars waren). Dat wijst erop dat verliezers niet minder agressief worden van verliezen. Winnaars daarentegen worden veel agressiever van winnen. “Verliezers moeten oppassen,” stelt Bushman.

Het onderzoek krijgt nog een vervolg. Zo willen de onderzoekers nog uit gaan zoeken of winnaars echt alleen maar agressiever zijn tegen verliezers of dat ze ook mensen die niets met het spel te maken hebben agressiever benaderen.

Bronmateriaal

"Winning makes people more aggressive toward the defeated" - OSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door epadilla (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd