Marsrover Curiosity maakt een toffe selfie

Met de selfie neemt Curiosity afscheid van Vera Rubin Ridge.

Net zoals mensen op de laatste vakantiedag nog gauw wat foto’s maken van zichzelf op die begeerlijke locatie, heeft Curiosity nu met een fraaie selfie afscheid genomen van de plek die hij meer dan 1 jaar lang zijn thuis mocht noemen: Vera Rubin Ridge. De selfie is opgebouwd uit 57 foto’s, gemaakt door de camera die zich op de robotarm van de rover bevindt.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Wie goed kijkt, ziet links van de rover een klein gaatje in de Marsbodem. Het is een boorgat dat Curiosity in december heeft gemaakt. Wat verder opvalt, is dat de atmosfeer wat stoffig is. Dat is volgens NASA te wijten aan een stofstorm in het gebied.

Curiosity is al sinds september 2017 actief in een gebied dat Vera Rubin Ridge wordt genoemd. Maar nu is het tijd om verder te trekken. De rover begeeft zich momenteel naar een gebied ten zuiden van Vera Rubin Ridge waar kleimineralen te vinden zijn. Naar verwachting kan Curiosity daar meer informatie verzamelen over het meer dat de Gale-krater ooit vulde.

Gale-krater
Curiosity landde in augustus 2012 in de Gale-krater en heeft in de afgelopen jaren heel wat geheimen van deze krater blootgelegd. Zo heeft de rover sterke aanwijzingen gevonden dat de krater in het verleden gevuld was met water. In het hart van de krater bevindt zich een berg: Mount Sharp. Deze berg is opgebouwd uit afgezette sedimenten en vormt eigenlijk een tijdcapsule: elk laagje vertelt weer iets over een andere periode in de geschiedenis van Mars. Curiosity onderzoekt momenteel de onderste lagen van de berg.

Bronmateriaal

"Curiosity Says Farewell to Mars' Vera Rubin Ridge" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / JPL-Caltech / MSSS

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd