Marsrover boort weer een gaatje

gat

Marsrover Curiosity heeft voor de tweede keer een gaatje geboord in een steen op Mars. Het materiaal dat de rover daarbij verzameld heeft, zal binnenkort worden geanalyseerd.

In februari boorde Curiosity voor het eerst een steen aan om het uitgeboorde materiaal vervolgens direct te analyseren. En nu heeft Curiosity dat kunstje herhaald. En wel door nog geen drie meter verderop voor de tweede maal een gaatje in een steen te boren. Dat maakt NASA bekend.

Ergens in de komende dagen zullen de uitgeboorde materialen door Curiosity geanalyseerd worden. De uitkomsten van die analyse kunnen onderzoekers vervolgens naast de resultaten van de eerste boring leggen. Uit de eerste boring bleek dat microbieel leven op de plek waar Curiosity zich nu bevindt ooit wellicht tot de mogelijkheden behoorde. In de verzamelde materialen vonden onderzoekers namelijk belangrijke ingrediënten voor leven, water dat niet te zout of te zuur was en energie die microben kunnen gebruiken, terug. De grote vraag is nu of de tweede boring deze bevindingen zal onderschrijven.

De komende tijd zal Curiosity zijn huidige leefomgeving blijven observeren. Daarna is het tijd om op reis te gaan: de rover vertrekt dan naar de voet van Mount Sharp, een berg op Mars. Die reis gaat naar schatting ongeveer een maand tijd in beslag nemen.

Bronmateriaal

"NASA Mars Rover Curiosity Drills Second Rock Target" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd