Mannen worden uitslovers als mooie vrouw opduikt

Wat wij vrouwen allang wisten, is nu wetenschappelijk ook nog eens bewezen; mannen nemen zodra ze een mooie vrouw zien grotere risico’s om indruk te maken. Gevolg: de kans dat het op gênante wijze helemaal fout gaat en hij faalt of zichzelf bezeert, is groot.

Wetenschappers trekken die conclusie nadat ze jonge, mannelijke skateboarders bestudeerd hebben. Ze lieten ze hun sport beoefenen terwijl er een man toekeek. Vervolgens stuurden ze een mooie vrouw op de jongens af. Direct werden de trucs en kunstjes gevaarlijker.

Uit tests bleek dat de testosteronwaarde van de jongens vanaf het moment dat de vrouw keek sterk toenam. Volgens de psychologen verklaart dat het risicovolle gedrag. Het mannelijke hormoon testosteron zorgt er namelijk voor dat de heren alle waarschuwingen in de wind slaan. Maar dat heeft natuurlijk gevolgen. “Door meer risico’s te nemen, hadden de jongens meer succes, maar nam ook het aantal crashende landingen voor de ogen van de vrouw toe,” zo concluderen de onderzoekers.

Volgens onderzoeker Bill von Hippel is het gedrag van de jongens evolutionair gezien heel goed te verklaren. “Vroeger gingen mannen de strijd met elkaar aan om toegang te krijgen tot een vruchtbare vrouw en de winnaars van deze competities zijn degenen die hun genen aan de volgende generaties mogen doorgeven. Het nemen van risico’s hoort bij zo’n competitie. Ons onderzoek laat zien dat het vertonen van fysieke risico’s het best vertaald mag worden als het door hormonen ingegeven etaleren van de gezondheid en groeikracht naar de mogelijke partner toe. En signalen van sterkte, fitheid en durf zijn bedoeld om eventuele rivalen te intimideren.”

Maar dit gedrag heeft een keerzijde. Zo kan de kans op overleven er ook kleiner door worden. Volgens Von Hippel is het namelijk niet uitgesloten dat de man zodra de vrouw haar oog op hem laat vallen niet alleen gevaarlijkere trucjes op een skateboard doet, maar ook gevaarlijker gaat rijden of fysieke agressie laat zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd