Luchtballon moet ‘ruimtetoerisme’ een stuk betaalbaarder maken

worldviewexperience

Wie de ruimte in wil, moet daar al snel een slordige 180.000 euro voor neertellen. Maar een nieuw bedrijf denkt mensen voor een fractie van dat bedrag al te kunnen laten genieten van een uitzicht à la dat van astronauten in het ISS. En wel door mensen met een luchtballon naar dertig kilometer hoogte te brengen.

Lang was de ruimte het domein voor goed getrainde astronauten en een zeldzame miljardair. Maar dat is aan het veranderen. Diverse bedrijven zijn voornemens om de ruimte te ontsluiten en – tegen een nog altijd stevige vergoeding – ‘gewone’ mensen op grote hoogte een onvergetelijk uitzicht op de aarde te bieden. Virgin Galactic is zo’n bedrijf. Voor een slordige 250.000 dollar (om en nabij de 180.000 euro) kunt u de ruimte in. Nog altijd een aanzienlijk bedrag, maar wel minder dan de twintig miljoen die de Russen u laten neertellen voor een ruimtereisje.

Maar het kan nog goedkoper, stelt World View Enterprises, onderdeel van Paragon: het bedrijf dat onder meer systemen voor het ISS ontwikkelde. World View Enterprises wil mensen met behulp van een luchtballon – een beetje à la Felix Baumgartner – naar een hoogte van dertig kilometer vervoeren. Officieel mag dat geen ruimtereis genoemd worden, maar toch heeft u vanaf die hoogte een prachtig uitzicht dat al een beetje doet denken aan het uitzicht van astronauten in het ISS. En dat al vanaf 75.000 dollar.

Het duurt ongeveer 1,5 tot twee uur om op een hoogte van dertig kilometer te arriveren. Vervolgens blijft de capsule daar twee tot zes uur hangen, om daarna binnen veertig minuten weer op aarde te landen. Als alles volgens plan gaat, zou het mogelijk moeten zijn om de eerste toeristen tegen het eind van 2016 al naar een hoogte van dertig kilometer te brengen.

Bronmateriaal

"World View Experience" - Worldviewexperience.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd