Locatie Japanse aardbeving is verrassend

Dat een zware aardbeving Japan heeft getroffen, is geen verrassing. Die zat er al zo’n dertig jaar aan te komen. Maar de plaats waar de beving plaatsvond, is dat wel, zo legt expert Harold Tobin van de universiteit van Wisconsin-Madison uit.

Het epicentrum van de beving lag zo’n 128 kilometer ten oosten van de stad Sendai. De breuk was bekend. Maar dat er zoveel energie uit voort kon komen, had niemand verwacht.

Patroon
“Dit gebied heeft een lange historie als het om aardbevingen gaat,” vertelt Tobin. “Maar deze beving past niet in het patroon.” De onderzoekers verwachtten dat de breuk hooguit een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter zou produceren. “Maar dat is honderd keer minder dan de 9.0.”

WIST U DAT…

…veel mensen in de vele aardbevingen van de laatste tijd een teken zien? Maar is dat terecht?

Breuken
Natuurlijk is het lastig te voorspellen wat breuken gaan doen, maar op basis van de geschiedenis durven wetenschappers vaak heel wat uitspraken te doen. De breuk die nu voor de vernietigende aardbeving en tsunami zorgde, had in het verleden wel vaker bevingen met een kracht groter dan 7.0 op de schaal van Richter veroorzaakt. Maar nooit waren deze bevingen sterker dan 8.0.

Tokai
De breuk was dan ook niet Japans grootste zorg. Het land heeft te maken met vier bewegende stukken aardkorst. En de echt zware bevingen vonden altijd plaats in de Tokai-regio: meer in het midden van Japan. Hier vindt gemiddeld elke 150 jaar een beving met een kracht van 8.0 of meer plaats. De laatste keer dat de breuk zich liet horen, was in 1854. De breuk is dus al ‘overtijd’ en als het dan ergens moest gebeuren dan was het toch wel hier.

“We leren dat we geen van deze grote subductiezones tekort kunnen doen,” concludeert Tobin. “Ze zijn allemaal in staat om grote aardbevingen te produceren.” Wetenschappers zijn waarschijnlijk de komende maanden en jaren nog druk met het analyseren van de gegevens. Ze hopen bevingen op basis van de informatie die nu in Japan verzameld wordt in de toekomst beter te kunnen voorspellen.

Bronmateriaal

"Japan quake location a surprise" - Sciencenews.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd