Linkshandige kangoeroe eerder regel dan uitzondering

kangoeroe

Linkshandigen zijn onder mensen in de minderheid, maar onder kangoeroes juist in de meerderheid, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers observeerden kangoeroes die in het wild op Tasmanië en in Australië leefden. “Wat we zagen, hadden we echt niet verwacht,” vertelt onderzoeker Yegor Malashichev. De kangoeroes bleken voor diverse activiteiten steevast hun linkerpoot te gebruiken: bijvoorbeeld voor het plukken van bladeren, het verzorgen van de neus en het buigen van takken. Met name de grijze reuzenkangoeroe en de rode reuzenkangoeroe gebruikten veelvuldig hun linkerpoot. Samenvattend kunnen de onderzoekers stellen dat de meeste wilde kangoeroes linkshandig zijn.

Bennettwallaby

De onderzoekers bestudeerden ook de Bennettwallaby: een kleinere kangoeroe. Deze gebruikte voor sommige taken bij voorkeur de linkerhand, terwijl deze voor andere taken juist weer liever de rechterhand gebruikte. Over het algemeen was het zo dat verfijnde klussen met links werden gedaan, terwijl klussen waar meer kracht voor nodig was met rechts werden voltooid. Verder kunnen de onderzoekers concluderen dat soorten die een groot deel van hun tijd in bomen doorbrengen een minder overtuigende voorkeur voor een bepaald ledemaat hebben.

Verrassend
Het onderzoek is verrassend, omdat lang gedacht werd dat een echte voorkeur voor een bepaalde hand of poot enkel onder primaten voorkwam. Er werden eerder wel andere diersoorten ontdekt die een lichte voorkeur hebben voor een bepaalde poot, maar nooit was die voorkeur zo sterk als onder mensen. Bovendien was het vaak zo dat ze die voorkeur alleen tijdens specifieke taken hadden en dus niet consequent – zoals mensen – een voorkeur hadden voor die ene poot.

Brein
En nu blijkt dus dat ook de kangoeroe – in ongeveer dezelfde mate als de mens – een voorkeur heeft voor een bepaald ledemaat. En dat is extra verrassend wanneer we het brein van de kangoeroe in ogenschouw nemen. Het brein van kangoeroes verschilt namelijk op een belangrijk punt van dat van andere zoogdieren: kangoeroes hebben niet hetzelfde neurale netwerk dat een brug slaat tussen de linker- en rechterhersenhelft.

De onderzoekers zijn van plan om te achterhalen of er nog meer diersoorten zijn die zo’n overtuigende voorkeur hebben voor een linker- of rechterpoot. Ze richten zich daarbij met name op soorten die zo af en toe of continu rechtop lopen. Wellicht kan er zo meer duidelijkheid komen over het ontstaan van links- en rechtshandigheid onder mensen.

Bronmateriaal

"Lefties are all right with kangaroos" - Cell Press (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andrey Giljov & National Geographic Society.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd