LEGO-poppetjes vertrekken naar Jupiter

Het kinderspeelgoed gaat nu ook de ruimte veroveren, zo lijkt het. Ruimtesonde Juno neemt drie LEGO-figuren mee naar Jupiter.

Het zijn drie poppetjes, ontwikkeld door LEGO. De poppetjes moeten Galileo Galilei (met telescoop!) en de Romeinse goden Juno en Jupiter voorstellen.

Aluminium
De poppetjes zijn niet van plastic, maar van aluminium. Zo weten onderzoekers zeker dat ze de reis door de ruimte zullen overleven en de apparatuur aan boord van Juno niet zullen verstoren. LEGO ontwikkelde de poppetjes voor NASA en daar was nog een lieve som geld mee gemoeid: zo’n 15.000 dollar.

WIST U DAT…

…astronauten al eerder druk in de weer waren met LEGO?

Logisch
De keuze voor de drie figuren is logisch. Galileo ontdekte de vier manen rondom Jupiter. Het zou uiteindelijk leiden tot het eerste wetenschappelijke bewijs dat niet de aarde, maar de zon in het midden van het zonnestelsel stond. Zo’n vierhonderd jaar later gaat Galileo – in de vorm van een LEGO-poppetje – zelf naar de planeet toe.

Jupiter en Juno
Ook de keuze voor Jupiter en Juno is logisch. Jupiter naar de planeet. En Juno naar de ruimtesonde die Jupiter gaat bestuderen. De keuze is heel symbolisch. Volgens de mythen verborg Jupiter zich achter een laken bestaande uit wolken. Juno – zijn vrouw – was de enige die met behulp van een vergrootglas in staat was om de ware Jupiter waar te nemen. En laat de planeet Jupiter nu ook in nevelen gehuld zijn. Ruimtesonde Juno gaat proberen een glimp van de planeet op te vangen.

Juno vertrekt morgen naar Jupiter. De kleine Galileo, Jupiter en Juno moeten echter nog even geduld hebben: pas na vijf jaar arriveren ze bij de planeet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd