Lancering van James Webb-telescoop een dagje uitgesteld

Wegens ongunstige weersomstandigheden zal de krachtigste ruimtetelescoop die ooit is gebouwd niet vrijdag maar op eerste kerstdag het luchtruim kiezen.

Geheel in stijl is de lancering van James Webb-telescoop enkele dagen voordat ie het luchtruim zou kiezen, toch nog een laatste keer uitgesteld. Eigenlijk had de telescoop aankomende vrijdag de lucht in moeten gaan. Maar wegens ongunstige weersomstandigheden durven NASA en ESA het toch niet aan.

Eerste kerstdag
Lang hoeven we echter niet te wachten. Want als het weer een beetje mee zit, zal de machtige telescoop op eerste kerstdag afgeschoten gaat worden. Of dat gaat lukken, zal nog moeten blijken. Op dit moment pakken namelijk donkere wolken zich samen boven de Europese ruimtehaven Kourou; een lanceerbasis in Frans-Guyana, gelegen aan de noordoostkust van Zuid-Amerika. Het betekent dat het er de komende dagen behoorlijk kan gaan regenen en onweren. Morgenavond zullen experts wederom het weerbericht bestuderen om te bepalen of James Webb met kerst wel de lucht in kan.

Ariane 5

De ruimtetelescoop wacht momenteel in een veilig gebouw op zijn toekomstige lancering. De telescoop zal, als er groen licht wordt gegeven, met behulp van een Ariane 5-raket gelanceerd worden. Even na het voltooien van een 26 minuten durende rit aan boord van de Ariane 5, zal James Webb zich scheiden van de raket en wordt het zonnepaneel automatisch geactiveerd. Webb zal vervolgens een maand nodig hebben om naar zijn beoogde orbitale locatie te vliegen, op een slordige 1,6 miljoen kilometer afstand van de aarde.

Uitstel van lancering is de James Webb Space Telescope niet vreemd. Bij aanvang van de bouw van de telescoop verwachtte NASA nog dat deze ergens tussen 2007 en 2011 gelanceerd kon worden. Maar naarmate het werk aan de telescoop vorderde, werd wel duidelijk dat de bouw ervan een stuk lastiger was dan gedacht. En de lancering werd herhaaldelijk uitgesteld. Eerst naar 2013. Later naar 2018. En toen het voorjaar van 2019. Nog wat later mei 2020. Daarna voorjaar 2021 en herfst 2021. Nu komt het aan op dagen; van 18 december, naar 24 december en nu naar 25 december. Zal het de laatste keer zijn? We gaan het zien…

Meer weten…
…over de James Webb-telescoop en wat ie voor ons allemaal in petto heeft? Lees dan ook dit achtergrondartikel dat afgelopen weekend op Scientias.nl verscheen.

Bronmateriaal

"Webb: new target launch date" - ESA

Afbeelding bovenaan dit artikel: ESA / D. Ducros

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd