Lancering Discovery wederom uitgesteld

NASA heeft besloten om de lancering van spaceshuttle Discovery uit te stellen. De lancering stond gepland voor november 2010, maar wordt herhaaldelijk opgeschoven. Het plan was om de shuttle in februari te lanceren, maar ook die datum komt te vervallen. Wanneer de spaceshuttle nu de lucht in gaat, is onduidelijk: NASA weet het zelf ook niet en wil eerst alle reparaties afronden.

Het had een historische vlucht moeten worden in november: voor de allerlaatste keer ging Discovery naar het ISS. Maar tegenslag op tegenslag zorgen ervoor dat de spaceshuttle anno 2011 nog steeds in Florida staat te wachten.

Lek
De brandstoftanks bleken te lekken en toen NASA deze wilde repareren, kwamen nog meer mankementen aan licht. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie neemt geen enkel risico en wil de reparateurs alle tijd bieden om de shuttle in goede staat op te leveren.

Maart?
Hoewel NASA zich niet heeft uitgesproken over een nieuwe datum voor de lancering, is de kans groot dat het pas begin maart gaat worden. De ruimtevaartorganisatie meldde eerder dat uitstel zou betekenen dat de spaceshuttle op zijn vroegst ergens tussen 27 februari en 3 maart gelanceerd kan worden.

Na Discovery gaat er hoogstwaarschijnlijk nog één spaceshuttle de lucht in: Endeavour. Deze moet in april gelanceerd worden. Het is mogelijk dat in de zomer nog één extra shuttlevlucht plaatsvindt, maar daar heeft NASA nog geen uitsluitsel over gegeven. Vaststaat dat 2011 het jaar is waarin de spaceshuttle met pensioen gaat.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd