Kwal is geen passieve drijver, maar actieve zwemmer

  bloemkoolkwal

  Het lijkt misschien of een kwal met alle winden meewaait, maar schijn bedriegt, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Kwallen kunnen de stromingsrichting in oceanen detecteren én er tegenin zwemmen.

  “Kwallen drijven niet passief rond in de oceanen,” stelt onderzoeker Graeme Hays. “Hun oriënterend vermogen is ongelofelijk geavanceerd.” Hays en zijn collega’s trekken die conclusie nadat ze kwallen uitrustten met GPS-loggers en de stroming van het water registreerden.

  Aardmagnetisch veld?
  Uit het onderzoek blijkt dat kwallen in staat zijn om de stroming van het water te detecteren en actief tegen de stroming in te zwemmen. Onduidelijk is nog hoe de kwallen vaststellen waar ze heen moeten gaan. Mogelijk voelen ze de stroming van het water langs hun lijf of gebruiken ze het aardmagnetisch veld om te navigeren.

  Bloemkoolkwal
  De onderzoekers richtten zich tijdens hun studie op één soort kwal: de bloemkoolkwal (Rhizostoma pulmo). Uit nader onderzoek moet blijken of ook andere soorten kwallen in staat zijn om de stroming van het water te detecteren en tegen de stroming in te zwemmen.

  Studies zoals deze kunnen wellicht gebruikt worden om de verspreiding van kwallen in de open oceanen beter te gaan begrijpen. Zodra we meer inzicht in die verspreiding hebben, kunnen we wellicht ook voorspellen wanneer en waar kwallen een probleem gaan vormen. Soms kunnen ze groepen van honderden of zelfs miljoenen kwallen vormen en het werk van vissers onmogelijk maken of strandgangers dwarszitten.

  Bronmateriaal

  "These jellyfish aren't just drifters" - Cell Press (via Eurekalert.org)
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tato Grasso (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd