Kosmonauten verliezen gereedschap in de ruimte

Twee Russische kosmonauten verloren vandaag tijdens een ruimtewandeling een stuk gereedschap. Fyodor Yurchikhin en Mikhail Kornienko kropen langs de buitenkant van het internationale ruimtestation, toen ze plotseling een object zagen zweven. Het bleek te gaan om een verloren kabelhouder.

“Wat is het?”, vroeg een kosmonaut in het Russisch, toen hij het object zag. “Het lijkt wel een soort hendel, of een kabelhouder. Ja, het is een kabelhouder!”, antwoordde de andere kosmonaut.

De kabelhouder (zie foto rechts) wordt gebruikt om kabels vast te zetten. Gelukkig hadden de kosmonauten de kabelhouder niet nodig. “We gebruiken gewoon een stuk draad om de kabels vast te maken”, zei één van de ruimtewandelaars.

Vanochtend vertrokken de twee kosmonauten naar de buitenkant van de Zvezda module om kabels aan te leggen voor Rassvet, een nieuwe onderzoekskamer van het ruimtestation.

Geen bedreiging
Yurchikhin en Kornieko hoeven zich geen zorgen te maken dat het object het ruimtestation bedreigd. De kabelhouder verbrandt binnenkort namelijk in de aardse atmosfeer.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat ruimtewandelaars gereedschap verliezen. In 2008 verloor een ruimtewandelaar een zak met gereedschap, ter waarde van 100.000 dollar. Een jaar later verbrandde de zak in de aardse atmosfeer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd