Komt Mercurius ooit in botsing met de aarde?

earth17

Er is een kans dat Mercurius ooit in botsing komt met onze planeet. Wetenschappers hebben berekend hoe groot deze kans is.

Hoewel het zonnestelsel redelijk stabiel is, verschuiven banen van planeten en asteroïden continu. Kleine verschillen kunnen op lange termijn grote gevolgen hebben voor buurplaneten. Zo heeft Jupiter invloed op de baan van Mercurius. Deze invloed kan zo sterk zijn, dat Mercurius ooit de baan van Venus kan bereiken. Dan is er een kans dat Mercurius de aarde raakt of dat Mercurius de banen van andere planeten verstoort, waardoor Venus of Mars ons raakt.

Wetenschappers hebben een supercomputer gebruikt om de toekomst van ons zonnestelsel te voorspellen. Er zijn in totaal 1.600 simulaties uitgevoerd. Het goede nieuws is dat geen enkele planeet de aarde raakte. Kortom, de baan van onze planeet is de komende vijf miljard jaar zeer stabiel en de kans dat we geraakt worden door een andere planeet is extreem klein.

Te weinig simulaties?
Toch zijn er wetenschappers die beweren dat astronoom Richard Zeebe en zijn collega’s te weinig simulaties hebben uitgevoerd. Jacques Laskar van het observatorium van Parijs vertelt aan ScienceMag dat hij in 2009 2501 simulaties heeft uitgevoerd en dat in één simulatie de aarde werd geraakt door een planeet.

Spectaculaire botsing
Laskar en Zeebe zijn het er in ieder geval over eens dat Mercurius niet door het zonnestelsel gaat zwerven, en dus altijd dicht om de zon blijft draaien. In drie simulaties raakte Mercurius de zon; in zeven andere simulaties kwam Mercurius in botsing met Venus (zonder grote gevolgen voor de aarde). Als Venus en Mercurius ooit zouden botsen, dan zou dit spectaculair zijn om te zien. Toch laat zo’n botsing nog zeker honderd miljoen jaar op zich wachten, dus wij (en onze achterachterkleinkinderen) zien niets.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd