Komende uren kans op poollicht in Nederland en België

noorderlicht

De komende uren is de kans 60 procent dat er poollicht in de Benelux te zien is. De aarde wordt op dit moment bestookt door de sterkste geomagnetische storm van deze zonnecyclus, veroorzaakt door een langdurige uitbarsting op de zon.

De G4-klasse geomagnetische storm piekte vandaag tussen 13:00 uur en 16:00 uur, meldt het NOAA. Op het moment van schrijven (19:15 uur) is de storm nog steeds actief (KP8) en de prognose is dat het de komende uren minimaal een G3 tot G4-storm blijft. Dit betekent dat het noorderlicht zichtbaar kan zijn in de lage landen.

Omdat het noorderlicht het best zichtbaar is nabij de polen, hebben de inwoners van de provincies Groningen en Friesland mogelijk het meeste geluk. De Waddeneilanden lenen zich als de perfecte plekken om poollicht in de Benelux te zien. Wil je zelf het noorderlicht zien? Kijk dan naar het noorden. Als het poollicht zichtbaar is, manifesteert het zich mogelijk als een lichte, groene zweem, dicht bij de horizon.

De huidige stand van zaken. Als het gekleurde gebied over Nederland en België valt, dan is de kans groot dat er poollicht zichtbaar is. Rood = jackpot!

Schitterende show
De afgelopen uren was er sprake van een fantastische lichtshow in Noord-Amerika en Noord-Azië. “De aurora’s zijn fantastisch,” meldt astrofotograaf Marketa Murray op Spaceweather.com. “Ik heb nog nooit zoiets als dit gezien.”

Een uniek fenomeen

De laatste keer dat er in de Benelux noorderlicht te zien was, was in 2003. Het is dus vrij zeldzaam.

Blijf up-to-date
Wil je weten of er poollicht zichtbaar is? Ga naar buiten of houd de hashtags #poollicht en #noorderlicht in de gaten op Twitter. Je kunt ook af en toe deze pagina refreshen en de landkaart bekijken. Heb jij een vraag over noorderlicht? Stel jouw vraag dan onder het artikel en er zal zo snel mogelijk worden gereageerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd