Kolibrie op extreem hoge snelheid gefilmd

kolibrie

De kolibrie is één van de snelste vogels ter wereld. De vogel slaat gemiddeld vijftig keer per seconde met zijn vleugels, waardoor de kolibrie als enige vogel achteruit kan vliegen. Studenten van de Stanford universiteit filmden verschillende kolibries op extreem hoge snelheid. De beelden kunnen gebruikt worden om perfecte robotvogels te ontwikkelen.

Drone
Een robotvogel is interessanter om in te zetten dan een drone. “Stel, een drone bevindt zich in uw kantoor, dan hoeft u alleen maar de airconditioning aan te zetten om de drone uit te schakelen”, zegt professor David Lentink van de Stanford universiteit. “De drone kan niet omgaan met de plotselinge turbulentie en crasht op de grond.”

Een duif is wat dat betreft veel meer flexibel. Een duif manoeuvreert zich veilig tussen het verkeer door, terwijl deze vogel rekening houdt met voetgangers, borden en andere vogels. Lentink: “Het zou toch fantastisch zijn als een robotvogel dit allemaal kan?”

Wist u dat…

…er vroeger mieren leefden die net zo groot waren als een kolibrie?

Hogesnelheidscamera
Om de kolibrie in detail te observeren, gebruikten de studenten een Phantom-hogesnelheidscamera. Deze camera kan 3.300 frames per seconde schieten op een hoge resolutie. Wanneer gekozen wordt voor een lagere resolutie, kan de camera zelfs 650.000 frames per seconde vastleggen. Een indrukwekkend aantal.

Schudden als een natte hond
De onderstaande video laat een nieuwe kant van de kolibrie zien. Wanneer deze vogel van een tak duikt, draait hij zijn lichaam langs zijn ruggengraat. Dit gedrag zien we ook terug bij natte honden, die zichzelf droog proberen te schudden. Het schudden duurt een fractie van een seconde en zou nooit gezien kunnen worden zonder behulp van dit soort technologische snufjes.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd