Meer oorlogen door klimaatverandering

 GEOLOGIE  Als de klimaattop volgende week in Kopenhagen niets oplevert, zijn de aanwezige politici indirect verantwoordelijk voor de verwoesting van Afrika. Het is – heel kort door de bocht – de conclusie van het onderzoek ‘Warming increases the risk of civil war in Africa’ van Marshall Burke.

Hij laat in het onderzoek zien dat er sterke historische banden zijn tussen de temperatuur en het aantal oorlogen in Afrika. In warmere jaren waren er aanzienlijk meer oorlogen. Met modellen berekende hij hoe deze conflicten zich zouden ontwikkelen als de klimaatveranderingen doorzetten. De resultaten zijn onthutsend. In 2030 zullen de gewapende conflicten met 54 procent zijn toegenomen. Als deze net zo hard zijn als de huidige oorlogen betekent dat de dood van 393.000 mensen.

Burke keek naar de periode 1981 tot 2002 en stelt op basis daarvan dat het aantal conflicten bij elke graad die de temperatuur stijgt met zo’n 49 procent toeneemt. Volgens co-auteur Edward Miguel zijn de resultaten schokkend, maar verklaarbaar. “Het merendeel van de armen in de meeste Afrikaanse landen is voor hun levensonderhoud afhankelijk van de landbouw en hun gewassen zijn heel gevoelig voor kleine veranderingen in temperatuur. Dus als de temperaturen omhooggaan, heeft het levensonderhoud van velen in Afrika daar onder te lijden en zullen zij sneller de wapens oppakken.”

Helemaal nieuw zijn deze resultaten natuurlijk niet. Zo zouden de conflicten in Kenia met water te maken hebben en komt ook de kwestie Darfur voort uit ecologische redenen. De nieuwe resultaten geven weer wel een stem aan de oplossing die al enige tijd rond gonst: rijke landen zouden de reparaties die in ontwikkelingslanden ten gevolge van klimaatverandering noodzakelijk zijn, moeten betalen. Maar het voorkomen van verdere klimaatverandering is natuurlijk de beste oplossing.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd