Jacht op Zweedse wolf

 BIOLOGIE  Zweedse jagers gaan deze winter op jacht naar de wolf. Wel moeten de jagers even op zoek naar hun jachtgeweer en deze afstoffen, want er mocht 45 jaar lang niet gejaagd worden op de zeldzame wolf. Tegenwoordig is de wolf echter niet zo zeldzaam meer in het Scandinavische land.

Het Zweedse parlement heeft toestemming gegeven om op de wolven te jagen. Waarschijnlijk worden er zo’n twintig tot veertig wolven gedood. De jacht begint in januari en eindigt voor het paarseizoen begin februari. De afgelopen winter leefden er 182 tot 217 wolven in Zweden. Het Zweedse parlement trekt 210 als bovengrens. De wolven mogen onderverdeeld zijn in maximaal twintig roedels.

De reden dat er gejaagd mag worden op wolven is om de publieke acceptatie hoog te houden. Wanneer er teveel wolven zijn, zijn mensen minder tolerant naar wolven toe. Regelmatig worden wilde dieren en huisdieren aangevallen door wolven. Ook zien mensen ze steeds vaker in de buurt van bewoonde gebieden, zoals nabij de hoofdstad Stockholm.

In de jaren ’70 stierf de wolf bijna uit in Zweden. Sindsdien stijgt het aantal langzaam door pogingen om het dier te herintroduceren in het land. Nu er weer gejaagd mag worden op de Zweedse wolf lijkt het erop dat het dier zich weer thuisvoelt in het hoge noorden van Europa.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd