Kleinste supermassief zwart gat ooit ontdekt in hart sterrenstelsel

  rgg118

  Het zwarte gat heeft een massa die 50.000 keer groter is dan de massa van de zon en is daarmee aanzienlijk minder zwaar dan de vorige recordhouder.

  Het zwarte gat bevindt zich in het hart van dwergsterrenstelsel RGG 118, op zo’n 340 miljoen lichtjaar van de aarde. Het zwarte gat is bijna 100 keer minder zwaar dan het supermassieve zwarte gat in het hart van onze eigen Melkweg en zo’n 200.000 keer minder zwaar dan de zwaarste zwarte gaten die in het centrum van andere sterrenstelsels zijn aangetroffen.

  Belangrijke ontdekking
  “Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de ontdekking van zo’n klein groot zwart gat is heel belangrijk,” legt onderzoeker Vivienne Baldassare uit. “We kunnen de observaties van de lichtste supermassieve zwarte gaten gebruiken om te begrijpen hoe zwarte gaten van verschillende omvang groeien.”

  WIST JE DAT…

  Supermassieve zwarte gaten
  Onderzoekers zijn gefascineerd door enorme zwarte gaten die ontstonden toen het universum nog geen miljard jaar oud was Deze zwarte gaten hadden een massa die tot wel een miljard keer groter was dan de massa van onze zon. Veel van deze zwarte gaten zijn met behulp van de hedendaagse technologie echter niet te zien, laat staan te bestuderen. De onderzoekers hopen nu door het zwarte gat in RGG 118 te bestuderen meer over de totstandkoming van deze supermassieve zwarte gaten te weten te komen.

  Als het gaat om de totstandkoming van supermassieve zwarte gaten houden onderzoekers er twee theorieën op na. De ene theorie stelt dat eerst meerdere kleine zwarte gaten ontstaan doordat gaswolken – met een massa die 10.000 tot 100.000 keer groter is dan de massa van de zon – ineenstorten. Meerdere van deze zwarte gaten zouden zich vervolgens samenvoegen tot één supermassief zwart gat. Een andere optie is dat een supermassief zwart gat ontstaat doordat een zware ster ineenstort. “We hebben twee ideeën over hoe deze supermassieve zwarte gaten geboren worden,” stelt onderzoeker Elena Gallo. “Het zwarte gat in RGG 118 kan ons uiteindelijk helpen om te achterhalen welke van deze twee ideeën klopt.” Onderzoekers blijven ondertussen zoeken naar supermassieve zwarte gaten die net zo klein (of misschien zelfs kleiner) zijn dan het zwarte gat in het hart van RGG 118 om een beter beeld te krijgen over hoe supermassieve zwarte gaten groeien.

  Bronmateriaal

  "Oxymoronic Black Hole Provides Clues to Growth" - NASA.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / CXC / Univ of Michigan / V.F.Baldassare, et al / SDSS.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd