Kannibalistische pulsar is de zwaarste neutronenster ooit

Wetenschappers hebben een kannibalistische neutronenster gevonden die in een moordend tempo haar partner opeet. Hierdoor lopen de kilo’s razendsnel op. Astronomen denken dat deze neutronenster de zwaarste pulsar ooit gevonden is. Als een neutronenster te zwaar wordt, dan stort de ster in, waardoor er een zwart gat ontstaat.

Een neutronenster (of pulsar) is het eindstadium van een ster van 1,4 tot drie zonnemassa’s. De zon is dus net iets te klein om aan het eind van haar leven te transformeren in een neutronenster en verandert in de verre toekomst in een witte dwerg. Een neutronenster bestaat volledig uit neutronen, doordat tijdens het ineenvallen van de sterkern de elektronen met de protonen versmelten.

Marten van Kerkwijk van de universiteit van Toronto (Canada) en zijn collega’s hebben nu een pulsar gevonden die ze de ‘zwarte weduwe’ noemen. Deze pulsar is 2,4 keer zwaarder dan de zon en heet officieel B1957+20.

WIST U DAT…

…u met uw eigen pc neutronensterren kunt vinden?

Dit is vreemd, want volgens het populaire Brown-Bethe-model kan een neutronenster een maximaal gewicht hebben van 1,5 zonnemassa’s. Zodra het gewicht hoger is, dan ontstaat er een zwart gat. Aangezien dit niet het geval is bij de zwarte weduwe lijkt het model niet te kloppen.

“Twee zonnemassa’s sluiten een heleboel modellen uit, terwijl 2,4 zonnemassa’s alle theorieën van de tafel vegen”, zegt co-auteur Shrinivas Kulkarni van het California Institute of Technology in Pasadena.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd