Juno maakt foto van het overweldigende zuidelijk halfrond van Jupiter

Op dit prachtig gedetailleerde plaatje is zelfs een van Jupiter’s stormen goed zichtbaar.

Ruimtesonde Juno maakte deze foto terwijl hij bezig was met zijn negende vlucht rond de grootste planeet van ons zonnestelsel. Juno was slechts 33.115 kilometer van de wolkentoppen van Jupiter verwijderd.

De foto van ruimtesonde Juno van het zuiderlijk halfrond van Jupiter. De foto is gemaakt op 24 oktober 2017. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/ Seán Doran

Op de foto is het zuidelijk halfrond van de enorme gasreus te aanschouwen in opmerkelijk veel detail. Zo vangt Juno een geweldig beeld van één van Jupiter’s stormen. Deze storm maakt deel uit van een hele reeks aan stormen – in totaal acht – die in een massief draaiende beweging op zo’n 40 graden zuiderbreedte over de planeet woedt.

Sinds juli 2016 draait de Juno-ruimtesonde om de planeet Jupiter heen. Sindsdien is NASA al veel te weten gekomen over de kern, compositie, magnetosfeer en de polen van de planeet. Daarnaast maakt Juno om de haverklap prachtige kiekjes. Zo legde hij al eerder de twee manen rond Jupiter voor eeuwig vast en was daarvoor ook al de stormachtige atmosfeer te bewonderen.

Bronmateriaal

"Jupiter’s Stunning Southern Hemisphere" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/ Seán Doran

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd