Dit is de mooiste planeet die we ooit ontdekt hebben

Oost, west, thuis best!

Even terug in de tijd met dit fantastische kiekje van onze eigen thuisplaneet. De prachtige foto stamt alweer uit 1967.

Apollo 4
In november van dat jaar vond de onbemande Apollo 4-missie plaats. Tijdens die missie cirkelde het Apollo-ruimtevaartuig twee keer om de aarde om vervolgens de derde rakettrap te activeren en zichzelf in een elliptische baan rond de aarde te brengen. Die manoeuvre zorgde ervoor dat de sonde een hoge snelheid toen deze terugkeerde naar de aarde. En dat was precies wat NASA wilde. De missie was namelijk bedoeld om onder meer het hitteschild van het ruimtevaartuig te testen. NASA wilde vanzelfsprekend zeker weten dat het hitteschild tijdens toekomstige missies bescherming zou bieden aan astronauten wanneer zij met hoge snelheid terugkeerden van de maan.

Foto: NASA.

15.300 kilometer
Deze fantastische foto werd nog voor de derde rakettrap van Apollo 4 werd ingezet, gemaakt. Op dat moment bevond Apollo 4 zich op iets meer dan 15.300 kilometer afstand van de aarde.

Het Apollo-avontuur
De Apollo 4-missie was overigens een succes: het ruimtevaartuig doorstond de testen glansrijk. Hetzelfde gold voor de Saturn V-raket die tijdens deze missie voor het eerst werd ingezet. Na Apollo 4 volgden nog twee onbemande Apollo-missies. En in 1968 was de eerste bemande Apollo-missie een feit. Er volgden in rap tempo meer bemande ruimtevluchten, met als absolute hoogtepunt natuurlijk de Apollo 11-missie. Tijdens deze missie zetten mensen voor het eerst voet op de maan.

Tijdens de Apollo-missies hebben mensen zich ongetwijfeld verwonderd over de schoonheid van onze thuisplaneet. En nog steeds is het de mooiste planeet die we kennen. Ook al hebben astronomen in de afgelopen decennia buiten ons zonnestelsel een kleine 4000 nieuwe planeten ontdekt: zo één als de aarde hebben we nog niet gevonden.

Bronmateriaal

"Earth as Viewed From 10,000 Miles" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd