Dit is één van de beste foto’s die we van Jupiter hebben!

Ruimtesonde Juno heeft het wolkendek van Jupiter in hoge resolutie vereeuwigd.

We zien hier het tamelijk turbulente wolkendek dat zich iets ten westen van de Grote Rode Vlek bevindt. Juno maakte de foto op 11 december vorig jaar, maar NASA heeft deze nu pas vrijgegeven. Op het moment dat Juno de foto maakte, was deze zo’n 8700 kilometer van de toppen van Jupiters wolken verwijderd.

Foto: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Sergey Dushkin.

Het is één van de beste foto’s die we van Jupiter hebben. Nog nooit zijn telescopen op aarde of in de ruimte erin geslaagd om een deel van Jupiter in zo’n hoge resolutie te vereeuwigen.

Foto: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Roman Tkachenko.
Juno cirkelt sinds afgelopen zomer rond Jupiter en trakteert ons regelmatig op indrukwekkende beelden van de turbulente atmosfeer van de gasreus (zie bijvoorbeeld ook het kiekje hiernaast en hieronder). Toch is het maken van foto’s niet Juno’s eerste prioriteit. Sterker nog: de camera van de ruimtesonde moet vooral het publiek vermaken. Wetenschappers storten zich namelijk hoofdzakelijk op de data die de verschillende wetenschappelijke instrumenten aan boord van de sonde verzamelen. Die gegevens moeten meer inzicht geven in wat er nu eigenlijk onder dat dikke wolkendek van de gasreus schuilgaat en hoe Jupiter is ontstaan. Ook kan Jupiter – die dankzij zijn enorme massa nog zijn originele samenstelling heeft – meer onthullen over de omstandigheden in het jonge zonnestelsel.

De zuidpool van Jupiter. Afbeelding: NASA / Astronautica-24.

Terwijl onderzoekers zich het hoofd breken over de gegevens die Juno verzamelt, kan het publiek zich Juno’s fotocamera (JunoCam) toe-eigenen. Over twee weekjes kan er op deze site weer gestemd worden welke delen van Jupiter Juno tijdens de volgende scheervlucht langs de gasreus moet gaan fotograferen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd