Ooit ’s ochtends het gras gevoeld? Door de dauw voelen de grassprietjes nat aan. Maar wat gebeurt er eigenlijk met insecten? Amateurfotograaf Miroslaw Swietek trok er ’s ochtends op uit om in het donker foto’s te maken van kletsnatte insecten. Een fakkel en een fototoestel waren voldoende om unieke kiekjes te produceren.
De 37-jarige Swietek fotografeerde libellen, vliegen en kevers. Door de waterdruppels ogen de insecten buitenaards. Swietek maakte de foto’s in een bos. Op een afstand van enkele millimeters bij de insecten vandaan gebruikte hij zijn flits om de dieren op de gevoelige plaat vast te leggen.
“Fotografie begon 2,5 jaar geleden als een hobby”, legt Swietek uit. “Ik houd er van om foto’s te maken van insecten en hagedissen. Ik fotografeer ze in hun natuurlijke omgeving in een bos bij mijn dorp. De insecten zijn bedekt met dauw, omdat het ten tijde van de foto’s drie uur ’s ochtends was. Tussen drie en vier uur ’s ochtends zijn insecten erg slaperig. Het maken van foto’s is dan makkelijk, maar het is moeilijk om ze te vinden.”
Swietek onthult meer tips voor vroege fotografen. “Het is belangrijk dat de foto’s snel gemaakt worden. De dauw verdwijnt namelijk snel. Het geeft veel voldoening om een bepaald shot van een insect te hebben.”
De amateurfotograaf heeft een boek met verschillende insecten. Toch kan hij ze soms niet identificeren. “Het is moeilijk om ze te herkennen, omdat ze bedekt zijn met dauw.”
Bekijk de prachtige foto’s van de Poolse Swietek op Photo.net.