IJslandse vulkaan kan nog maanden actief blijven

Terwijl wetenschappers proberen te voorspellen waar de IJslandse aswolken de meeste problemen opleveren, is er een tweede vraag die iedereen beantwoord wil zien, maar waar niemand antwoord op heeft: hoelang blijft de Eyjafjallajokull-vulkaan nog actief? Het blijft speculeren…

De Eyjafjallajokull-vulkaan kan nog enkele maanden actief blijven en andere, grotere vulkanen in de buurt ‘wakker maken’. Het as dat daarbij vrijkomt, kan nog weken voor problemen zorgen.

Siguhrun Hainsdottir, geoloog aan de universiteit van IJsland houdt de vulkaan nauwlettend in de gaten en moet eerlijk toegeven dat er eigenlijk geen peil op te trekken valt. “Soms is magma gewoon prachtig; een bubbelend ding dat uit de grond komt, maar soms is het heftiger.” In het geval van IJsland komt de lava via de gletsjer naar beneden zetten. De combinatie van lava en ijs is gevaarlijk en hoe lang dat nog problemen blijft opleveren is onbekend.

“We zouden niet verbaasd zijn als het nog maanden doorgaat, maar dan wel met tussenpozen, zoals we dat ook de laatste weken hebben gezien. Het komt dan op de ene locatie en dan weer op een andere locatie op.”

Hainsdottir vertelt eveneens niet verrast te zijn als de magma van de Eyjafjallajokull-vulkaan onder de grond naar het oosten kruipt en daar de magmakamers van de veel grotere vulkaan Katla laat vollopen. Met alle gevolgen van dien. “We keken vanochtend naar elkaar en we realiseerden ons dat Katla in staat is om veel meer te doen. Ik zou ongerust zijn als Katla wakker wordt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd