Obama: “Binnen dertig jaar naar Mars”

De Amerikaanse president Barack Obama zette tijdens een vergadering in Florida een nieuwe koers uit voor de Amerikaanse ruimtevaart. Obama wil binnen drie decennia astronauten in een baan om Mars krijgen. Maar eerst wachten er andere doelen, zoals een maanlanding en een landing op een asteroïde.

“Als president zie ik ruimte-exploratie niet als een luxe”, zei Obama donderdag in het Kennedy Space Center in Florida. “Het is een essentieel onderdeel van Amerika’s reis naar een betere toekomst.”

De komende vijf jaar geeft de regering een extra zes miljard dollar aan NASA. Dit geld wordt gebruikt om zo snel mogelijk op de maan te landen, “zoals voorheen is gepland”.

De verwachte kritiek bleef uit. Obama’s nieuwe ruimteplan werd met veel gejuich en geklap ontvangen. “Rond 2025 verwachten wij een nieuw ruimteschip ontwikkeld te hebben. Dit ruimteschip brengt ons de verre ruimte in.”

Vervolgens zullen er bemande missies plaatsvinden op asteroïden en Mars.

De Verenigde Staten steken drie miljard dollar in het onderzoek naar een zware raket. Deze raket wordt ingezet om zware ruimtecapsules naar bepaalde doelen te sturen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd