Hubble legt op adembenemende wijze de botsing van twee sterrenstelsels vast

Op de foto schittert NGC 6052.

NGC 6052 bevindt zich in het sterrenbeeld Hercules op ongeveer 230 miljoen lichtjaar van de aarde. Het object bestaat uit twee sterrenstelsels: NGC 6052A en NGC 6052B. De twee worden aangetrokken door elkaars zwaartekracht en zijn ondertussen met elkaar in botsing gekomen. En dat levert een groot spektakel op.

Foto
De prachtige foto van de twee botsende sterrenstelsels werd genomen met de Wide Field Camera 3 van de Hubble-ruimtetelescoop. Op de foto is de chaotische toestand waar de twee sterrenstelsels zich momenteel in bevinden goed zichtbaar. En dat levert een mooi plaatje van kosmisch vuurwerk op. Uiteindelijk zullen de twee sterrenstelsels samenvloeien tot één groot sterrenstelsel.

De botsende sterrenstelsels. Afbeelding: ESA/Hubble & NASA, A. Adamo et al.

Botsing
NGC 6052 werd voor het eerst ontdekt op 11 juni 1784. Destijds dacht men dat het ging om slechts een enkel sterrenstelsel, vanwege de vreemde vorm. Maar nu snappen we beter hoe dit zit. Zo bevindt NGC 6052 zich momenteel in een laat stadium van de samensmelting, waardoor de vorm van de twee sterrenstelsels niet meer duidelijk zichtbaar is.

Eigenlijk laat deze foto zien hoe onze Melkweg er in de toekomst uit gaat zien. Ooit botst ons Melkwegstelsel namelijk op de Andromedanevel. Ook dat belooft een heftige ontmoeting te worden. Wetenschappers verwachten dat dit over 4,5 miljard jaar gaat gebeuren.

Bronmateriaal

"Hubble’s Dazzling Display of 2 Colliding Galaxies" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: ESA/Hubble & NASA, A. Adamo et al

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd