Hubble fotografeert kosmische geest

Wetenschappers hebben met de Hubble ruimtetelescoop een prachtige foto gemaakt van de nevel IRAS 05437+2502. Het object is een stellaire kraamkamer, maar lijkt op de foto meer op een kosmische geest. Het object is ver verwijderd van de aarde en erg zwak. Toch slaagde Hubble er in om de nevel op de gevoelige plaat vast te leggen.

Op de foto is een indrukwekkend ‘nest’ van sterren te zien, omgeven door donker stof. De gefotografeerde nevel is in 1983 ontdekt.

Astrofysica vinden het moeilijk om de bron te vinden die de nevel verlicht. Op de foto is een omgekeerde ‘V’ te zien. Misschien verbergt zich in de punt van de ‘V’ een groot en helder object?

“Een andere mogelijkheid is dat de gloeiende boog is gemaakt door een massieve ster, die op volle snelheid de nevel heeft verlaten”, concludeert het NASA-team.

In mei 2009 is de Hubble ruimtetelescoop volledig vernieuwd. Volgens NASA is de nevel dankzij Hubble’s nieuwe ogen zichtbaar. Stel, de telescoop zou het gebied in 2008 observeren, dan zou er zo goed als niets te zien zijn. Dit laat zien hoe krachtig de telescoop vorig jaar is geworden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd