Honingbij vermijdt lastige keuzes

honingbij

Net als mensen gaan honingbijen beslissingen die moeilijk zijn, uit de weg. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Blijkbaar maken bijen een inschatting van de kans dat ze de juiste keuze maken en beslissen ze op basis daarvan of ze de keuze wel of niet maken.

Onderzoekers van Macquarie University confronteerden bijen met een keuze. De bijen kregen combinaties van vormen te zien. Kozen ze ervoor om op combinatie A af te gaan, dan kregen ze een beloning (nectar). Kozen ze ervoor om op combinatie B af te gaan, dan kregen ze ‘straf’ (vies voedsel). De bijen konden ook beslissen om geen actie te ondernemen en de kamer te verlaten.

Gaandeweg werd het experiment steeds ingewikkelder: de grootte, vorm, kleur en positie van de vormen veranderden voortdurend. Dus de bijen moesten puur op de geometrie afgaan. Maar de combinaties waren steeds lastiger uit elkaar te houden en dus was een keuze maken moeilijker. Hoe moeilijker de opdracht werd, hoe vaker bijen besloten om niets te doen en te blijven waar ze waren. Ze gingen de moeilijke beslissing uit de weg. “Naarmate het moeilijker werd voor de bijen, werden ze onzekerder over hun keuze en we zagen dat ze er vaker voor kozen om de keuze niet te maken, de kamer te verlaten en het testje niet af te leggen en zo te voorkomen dat ze een fout zouden maken,” vertelt onderzoeker Andrew Barron. “Het suggereert dat de bijen alleen aan het testje deelnamen als ze zeker waren dat ze de juiste keuze maakten.”

Het onderzoek wijst erop dat bijen in staat zijn om vast te stellen hoe zeker ze van hun keuze zijn en vervolgens op basis daarvan te beslissen of ze de keuze ook echt gaan maken. “Vergelijkbare experimenten zijn uitgevoerd met dolfijnen, honden en ratten,” vertelt onderzoeker Clint Perry. “Maar dit is het eerste onderzoek dat laat zien dat zelfs insecten in staat zijn om complexe en aangepaste beslissingen te nemen.”

Bronmateriaal

"Honey bees demonstrate decision making process to avoid difficult choices" - MQ.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Louise Docker (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd