Zon spuugt krachtigste zonnevlam van 2013 uit

zonnevlam

De zon heeft een indrukwekkende zonnevlam geproduceerd. De zonnevlam is geclassificeerd als een X3.3-zonnevlam en daarmee de krachtigste zonnevlam die de zon in heel 2013 heeft uitgespuugd.

Het Solar Dynamics Observatory zat er met de neus bovenop en heeft mooie beelden van de zonnevlam gemaakt. Bijvoorbeeld de foto hierboven waarop de uitbarsting niet te missen is.

Steeds actiever
De zon is de laatste tijd steeds actiever aan het worden. Zo produceert de zon onder meer steeds meer zonnevlammen. Het wijst erop dat het zonnemaximum – een periode van vergrote activiteit op de zon – nadert.

Foto: NASA / SDO.
Foto: NASA / SDO.

Cyclus
De zon maakt een cyclus van elf jaar door waarbij deze een periode heel actief is en een periode heel inactief is (zonneminimum). Voor 2013 stond een zonnemaximum gepland en dat lijkt nu – vrij laat – een feit te worden. De komende tijd kunnen we dus nog veel meer zonnevlammen verwachten.

Zonnevlammen zijn uitbarstingen op de zon waarbij straling vrijkomt. Die straling kan de aarde bereiken, maar vormt geen direct gevaar voor mensen. Wel kunnen krachtige zonnevlammen het deel van de atmosfeer waarin GPS- en communicatiesignalen zich bevinden, verstoren. En dat kan dan indirect op aarde weer voor problemen zorgen. De X3.3-zonnevlam heeft hoogstwaarschijnlijk geen gevolgen voor onze planeet.

Bronmateriaal

"Sun Sends Out a Significant Solar Flare" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / SDO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd