Hond vertelt andere honden met zijn gekwispel welk deel van zijn brein actief is

kwispel

De staart van uw hond kan naar links bewegen. Of naar rechts. En de richting van zijn gekwispel vertelt iets over zijn gemoedstoestand. Nieuw onderzoek toont nu aan dat andere honden het verschil tussen een kwispel naar rechts of een kwispel naar links ook kunnen zien.

Uit eerder onderzoek bleek al dat honden hun staart naar rechts bewegen wanneer ze positieve emoties ervaren. Bijvoorbeeld als ze hun baasje zien. Bij negatieve emoties beweegt de staart naar links. De richting van het gekwispel reflecteert wat er in het brein van de hond gebeurt: wordt de linkerhersenhelft van de hond actief, dan kwispelt hij naar rechts. Is zijn rechterhersenhelft actief dan beweegt de staart naar links.

Kwispelen

Bekijk dit filmpje om het verschil tussen een kwispel naar links of rechts te zien.

Onderzoekers vroegen zich direct na die ontdekking af of ook andere honden het verschil tussen een kwispel naar links of een kwispel naar rechts konden zien. Ze besloten een experiment uit te voeren. De onderzoekers verzamelden een aantal honden en lieten ze video’s zien waarop honden of naar rechts of naar links kwispelden. Wanneer honden zagen hoe de staart van de hond naar links bewoog, steeg hun hartslag en begonnen ze er angstiger uit te zien. Wanneer ze er getuige van waren dat de staart naar rechts bewoog, bleven ze heel kalm.

De onderzoekers denken niet dat honden met de richting van hun gekwispel heel bewust willen communiceren welke emoties ze ervaren. Waarschijnlijk is de richting van het gekwispel gewoon een bijkomstigheid van de activering van de linker- versus de rechterhersenhelft.

Bronmateriaal

"Dogs know a left-sided wag from a right" - Cell Press (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door bullcitydogs (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd