Hoe groeit een plant? Lasers geven antwoord!

  groei

  Het is vaak lastig om te zien hoe planten groeien, omdat dit proces ondergronds plaatsvindt. Dankzij doorzichtige aarde en lasers krijgen wetenschappers eindelijk een kijkje in de keuken.

  Op dit moment is het al mogelijk om de groei van planten met röntgenstralen te volgen. Een groot nadeel is dat röntgenfotografie langzaam is en tevens veel geld kost. Vorig jaar vonden wetenschappers doorzichtige aarde uit. Deze grond is exact hetzelfde als normale aarde, in de zin van dat het op een normale manier water doorlaat. Alleen wordt de kunststof transparant zodra deze water raakt.

  Om de groei van wortels in de doorzichtige grond vast te leggen, moeten wetenschappers fluorescerende kleurstoffen toevoegen. Omdat dit invloed heeft op de stofwisseling van de plant, kozen onderzoeker Zhengyi Yang en zijn collega’s van de universiteit van Dundee om lasers te gebruiken om de groei te volgen. De laserpuls gaat door de doorzichtige aarde heen en botst op de wortels. “Door de plant heen en weer te bewegen, slaagden we erin om 3D-foto’s van de wortels te maken”, zegt Yang.

  De lasertechniek beschadigt de wortels niet. Daarnaast werkt deze techniek zo goed, dat zelfs haartjes op de wortels te zien zijn. Tenslotte is de techniek relatief goedkoop om in te zetten.

  De video hieronder laat zien hoe wortels kunnen groeien. De wetenschappers zeggen er wel bij dat wortels anders groeien in een pot, dan in de natuur. Wellicht dat de onderzoekers de volgende keer planten kunnen laten groeien op een doorzichtig landbouwveld?

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd