Hoe een satelliet vorig jaar 253 mensen redde

satelliet

Satellieten zijn handig. We gebruiken ze om te communiceren, het weer te voorspellen en allerhande metingen te doen. Maar hun nut gaat verder dan dat: ze kunnen zelfs mensen redden. Amerikaanse weersatellieten deden dat vorig jaar maar liefst 253 keer.

Dat maakt de National Oceanic and Atmospheric Administration bekend. Satellieten die normaal gesproken helpen om het weer te voorspellen, redden vorig jaar 253 levens in en nabij de Verenigde Staten. De meeste mensen werden op aanwijzing van de satellieten uit het water gevist (139). Tachtig mensen raakten op land in nood. 34 anderen in de lucht. “Elk leven dat we redden, onderschrijft de niet te ontkennen waarde van NOAA-satellieten,” stelt onderzoeker Mary Kicza.

Om zoveel mensenlevens te kunnen redden, vormen de NOAA-satellieten een netwerk dat weer deel uitmaakt van het International Search and Rescue Satellite Aided Tracking System. Zodra een NOAA-satelliet een noodsignaal opvangt, stelt deze de locatie van de verzender vast en stuurt die informatie door naar een speciaal controlecentrum. Dat centrum stuurt er vervolgens weer een reddingsteam op af.

Het International Search and Rescue Satellite Aided Tracking System bestaat al meer dan twintig jaar. In die tijd heeft het wereldwijd aanleiding gegeven tot meer dan 35.000 reddingsoperaties.

Bronmateriaal

"NOAA satellites helped save 253 people last year" - NOAA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd