Het betekent dat de afgelopen septembermaand genoegen moet nemen met een gedeelde eerste plaats in het rijtje met warmste septembermaanden ooit.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers, vrijgegeven door de Copernicus Climate Change Service (C3S). De dienst baseert zich op computeranalyses van miljoenen metingen van satellieten, schepen, luchtvaartuigen en weerstations over de hele wereld.
De cijfers
De gemiddelde temperatuur lag in september 2019 zo’n 0,57 graden Celsius hoger dan gemiddeld in de septembermaanden tussen 1981 en 2010 het geval was. En bijna 1,2 graden Celsius hoger dan in het pre-industriële tijdperk, aldus C3S.
Gedeelde eerste plaats
Hoewel het in de afgelopen maand ook nipt warmer was dan in de recordbrekende septembermaand van 2016 stelt de C3S dat beide jaren op een gedeelde eerste plaats in het rijtje van warmste septembermaanden ooit gemeten, staan. Het heeft alles te maken met het kleine verschil tussen de septembermaand van 2019 en de septembermaand van 2016, namelijk 0,02 graden Celsius. Dit verschil is kleiner dan het normale verschil tussen de waarden die door verschillende datasets wordt geleverd en daarom kan C3S niet concluderen dat september 2019 recordbrekend warm was.
De septembermaand van 2019 kan zich qua gemiddelde temperatuur dus meten met de septembermaand van 2016. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat het record dat in september 2016 werd gevestigd mede mogelijk werd gemaakt door een krachtige El Niño: een regelmatig optredend natuurverschijnsel dat de wereldwijde temperatuur tijdelijk een boost geeft. Hoewel El Niño ook dit jaar acte de présence gaf, was deze nauwelijks vergelijkbaar met die van 2016; dit jaar was El Niño zeer zwak.
Regionale verschillen
Hoewel de gemiddelde temperatuur in september 2019 dus vrij hoog was, waren de regionale verschillen groot, zo blijkt uit metingen wereldwijd. In het midden en oostelijke deel van de VS lagen de temperaturen bijvoorbeeld ver boven het gemiddelde. Hetzelfde geldt voor delen van het Arctisch gebied en Mongolië. Ondertussen lagen de temperaturen in Noorwegen en Zweden en delen van Antarctica weer onder het gemiddelde.
Warme maanden
Volgens C3S staat vast dat september 2019 past in de trend van opwarming. De gemiddeld gezien warme septembermaand volgde op de warmste juni en juli ooit gemeten en de op één na warmste augustus ooit. “De recente recordtemperaturen zijn een signaal van de wereldwijde opwarmtrend over een langere termijn,” aldus Jean-Noël Thépaut, directeur van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) waar C3S deel van uitmaakt.
Hoewel 2019 nog niet voorbij is, voorspelden onderzoekers eerder dat vrijwel zeker is dat dit jaar in de top vijf warmste jaren gaat eindigen. Mogelijk zelfs direct achter 2016: het warmste jaar ooit gemeten.