Twee jaar nadat een meteoriet met veel geweld in Rusland neerstortte, is nog altijd onbekend waar deze precies vandaan kwam. Dat stellen onderzoekers. En het is twijfelachtig of we de herkomst van de meteoriet ooit te weten zullen komen.
Het was dit weekend precies twee jaar geleden dat de stad Tsjeljabinsk wereldnieuws werd. Een meteoor explodeerde boven de stad en zorgde ervoor dat honderden mensen gewond en gebouwen beschadigd raakten.
Onderzoekers zaten er direct bovenop en wilden vooral graag weten waar de ruimtesteen precies vandaan kwam. Het leidde tot de hypothese dat de 2 kilometer grote aardscheerder (86039) 1999 NC43 de boosdoener was. Deze aardscheerder zou een brok puin zijn kwijtgeraakt dat vervolgens voor ellende zorgde in Rusland. “Deze twee hemellichamen volgden vergelijkbare banen rond de zon en de eerste onderzoeken wezen erop dat ze zelfs een vergelijkbare samenstelling hadden,” vertelt onderzoeker Vishnu Reddy.
Maar die hypothese vegen onderzoekers nu van tafel. Ze wijzen erop dat de samenstelling van de meteoriet heel anders is dan die van de aardscheerder. En daarmee weten we na twee jaar dus nog altijd niet waar de meteoriet precies vandaan kwam. Het is zelfs niet onaannemelijk dat we dat nooit te weten zullen komen, zo stellen de onderzoekers in het blad Icarus. Een meteoriet toewijzen aan een specifieke planetoïde is extreem lastig, omdat planetoïden doorgaans een zeer chaotische baan hebben.