‘Helse kip’: drie meter hoge dino met kipachtige trekjes ontdekt

  dino

  Wetenschappers hebben in Dakota de resten van een 3,5 meter lange dinosaurus ontdekt. De dinosaurus had scherpe klauwen, een kip-achtige kop en was waarschijnlijk bedekt met veren. De onderzoekers noemen hem om die redenen ook wel ‘de helse kip’.

  De dinosaurus heeft de formele naam Anzu wyliei gekregen. De dino was ongeveer 3,5 meter lang en enkele honderden kilo’s zwaar. “Het dier was ongeveer drie meter hoog en zowel angstaanjagend als absurd,” vertelt onderzoeker Emma Schachner. “We noemen dit ding ook wel gekscherend ‘de helse kip’ en ik denk dat dat heel gepast is,” voegt onderzoeker Matt Lamanna toe.

  De onderzoekers troffen de resten van drie exemplaren aan. Twee daarvan vertonen sporen van verwondingen. “De één lijkt een gebroken en weer geheelde rib te hebben en de ander heeft een beschadiging aan de teen,” vertelt Schachner.

  De nieuwe dinosaurussoort. Afbeelding: Bob Walters.
  De nieuwe dinosaurussoort. Afbeelding: Bob Walters.

  De dinosaurus was waarschijnlijk een omnivoor die vegetatie, kleine dieren en misschien eieren at. De dinosaurus behoort tot de Oviraptorosauria (letterlijk: hagedissen die eieren stelen). “Oviraptorosauria is een groep dinosaurussen die nauw verwant zijn aan vogels en vaak vreemde, casuarius-achtige kammen op hun hoofden hebben.” A. wyliei is de jongste dinosaurus in deze groep. Hij leefde ongeveer 66 miljoen jaar geleden en deelde zijn leefgebied onder meer met de T. rex.

  Bronmateriaal

  "A ‘Chicken from Hell’ Dinosaur" - Utah.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mark Klingler / Carnegie Museum of Natural History.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd