Heeft de mensheid tegen 2112 een heus sterrenschip?

We kennen het vooral uit sciencefictionseries zoals Star Trek: schepen die naar verre oorden reizen. Een serieuze groep mensen wil die schepen nu echt gaan ontwikkelen.

Het initiatief staat te boek als ‘100 Year Starship‘ (100YSS). Het doel is duidelijk: zo snel mogelijk een schip ontwikkelen dat naar andere sterrenstelsels kan reizen. En dat schip moet er uiterlijk over honderd jaar ook echt zijn.

Serieus
Het klinkt misschien ongelofelijk, maar we hebben hier zeker niet te maken met idealistische Trekkies. Dit is een serieus initiatief, ingezet door serieuze mensen. Zo vinden we in de club achter 100YSS onder meer Mae Jemison (de eerste donkere vrouwelijke astronaut die de ruimte inging). En onlangs kreeg het project een serieuze kapitaalinjectie van het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Angency (DARPA).

WIST U DAT…

…u met warp speed mogelijk direct uw eindbestemming vernietigt?

Samenwerking
Het is de bedoeling dat 100YSS nauw gaat samenwerken met organisaties en overheden die nu reeds in de ruimte actief zijn. Ook de meest uiteenlopende wetenschappers (van artsen tot sociologen en techneuten) worden bij het project betrokken. Net als architecten, kunstenaars en leiders uit het bedrijfsleven en overheden. In eerste instantie gaat 100YSS nu op zoek naar investeerders en mensen die inhoudelijk een bijdrage kunnen leveren. In september vindt dan het eerste symposium plaats. Het is de bedoeling dat dit een terugkerend evenement wordt waarop jaarlijks de laatste resultaten bekend worden gemaakt.

Natuurlijk zijn er nog heel wat hobbels te nemen alvorens zo’n sterrenschip daadwerkelijk de lucht in kan. Maar het vertrouwen is er. “Ja, het is mogelijk,” stelt Jemison. Ze is ervan overtuigd dat we er technologisch gezien op korte termijn klaar voor kunnen zijn. “100 Year Starship gaat over het bouwen van de gereedschappen die nodig zijn om in de volgende 100 jaar naar andere sterrenstelsels te reizen. We beginnen een reis door de tijd en door de ruimte. Dat klinkt misschien dramatisch, maar dit is een monumentaal project.(…) En elke stap die we nemen, doet het leven op aarde goed.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd