Heb jij deze exoplaneet al een naam gegeven?

  fomalhautb

  Je hebt nog vier weken de tijd om deze exoplaneet (en meer dan dertig anderen) van een naam te voorzien. Dus..laat je stem horen!

  Op de afbeelding bovenaan dit artikel zie je de exoplaneet Fomalhaut b. De planeet draait om de ster Fomalhaut en is dringend aan een mooie naam toe. Lang was dat een kwestie waar wij als het grote publiek geen rol in speelden: de International Astronomical Union was de enige organisatie die zich over de naamgeving van objecten in de ruimte buigen mocht. Maar die tijd is voorbij. Vorig jaar kondigde de unie aan dat het grote publiek mee mocht gaan denken over de namen voor meer dan dertig exoplaneten. En de unie heeft woord gehouden.

  WIST JE DAT…

  …Fomalhaut b de eerste planeet is die door directe waarneming is ontdekt?

  Eerst werden astronomieclubs en non-profitorganisaties gevraagd om systemen te kiezen die ze graag van een naam zouden voorzien. Ook moesten de organisaties met een lijst komen met geschikte namen voor die systemen. Vervolgens heeft de IAU uit al die inzendingen twintig systemen gekozen die door het publiek van een naam mogen worden voorzien. Vanaf 11 augustus kan er gestemd worden op de namen die eveneens door de organisaties zijn voorgesteld.

  Inmiddels hebben meer dan 251.000 mensen hun stem uitgebracht. Maar daar kunnen nog veel meer stemmen bij. Je hebt nog tot 31 oktober de tijd om te laten weten welke naam jij het beste bij onder meer Fomalhaut b vindt passen. Stemmen kan hier. En..laat je ons ook hieronder even weten welke namen jij gekozen hebt?

  Bronmateriaal

  "NameExoWorlds.iau.org"
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / NASA / L. Calcada (ESO voor STScI).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd