Harde werk prieelvogel werpt vruchten af

De prieelvogel creëert een optische illusie om een vrouwtje te strikken. Het is een hoop werk, maar het is het waard, zo blijkt.

Wetenschappers ontdekten vorig jaar dat prieelvogels een optische illusie creëren. Ze bouwen een nest met links en rechts hoge, rechtopstaande takken. Het mannetje neemt plaats in het nest en presenteert zichzelf. Door de hoge takken kunnen vrouwtjes de mannetjes maar vanuit één kant heel goed zien. Het mannetje legt tussen de standplaats van de vrouwen en het podium ook nog eens allemaal spullen neer. Bijvoorbeeld stenen en botten. Hij legt die heel praktisch neer. Zo liggen de grootste stenen het verst van het vrouwtje vandaan. Hierdoor ontstaat de optische illusie dat het nest kleiner is dan in werkelijkheid het geval is en lijkt het mannetje groter.

Kwaliteit
Een slimme truc. Maar werpt deze truc ook zijn vruchten af? Onderzoekers John Endler en Laura Kelley zochten dat uit. Ze vergeleken verschillende nesten met elkaar en ontdekten dat lang niet elke optische illusie even goed was. Voor de beste optische illusies werd gebruik gemaakt van stenen die naarmate de afstand tussen het vrouwtje en het nest groter werd sneller in grootte toenamen. Ook waren de objecten voor het nest in een regelmatiger patroon gelegd.

WIST U DAT…

…vogels aan de kleur van kikkers kunnen zien hoe giftig deze zijn?

Overtuigend
En al die inspanningen van de vogels zijn zeker niet voor niets, zo is in het blad Science te lezen. Hoe overtuigender de optische illusie vanuit het oogpunt van de vrouwen was, hoe groter de kans dat het vrouwtje met het mannetje zou paren. Mannetjes die nestjes creëren die in de ogen van de vrouwtjes een heel regelmatig patroon hebben, hebben het grootste succes.

Groter
Waarom dat regelmatige patroon de kans op een vrouwtje vergroot? Daar zijn meerdere redenen voor te bedenken. Mogelijk helpt het patroon het mannetje om met zijn lijfje meer in het oog te springen. Ook het feit dat hij groter lijkt, helpt natuurlijk.

De onderzoekers zetten hun studie naar de interessante prieelvogel voort. Zo willen ze nu proberen te achterhalen hoe mannetjes dat patroon van objecten voor hun nest aanleggen. Weten ze uit hun hoofd waar ze de stenen moeten leggen? Of proberen ze gewoon wat uit en verbeteren ze gaandeweg hun presentatie?

Bronmateriaal

"Visual illusion the key to mating success" - Deakin.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door dracophylla (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd