Grote nieuwe spinnensoort ontdekt in Israël

 BIOLOGIE  Wetenschappers hebben een nieuwe spinnensoort ontdekt in de zandduinen op de grens van Israël en Jordanië. Met een pootlengte van bijna 15 centimeter is de Cerbalus aravensis de grootste spinnensoort in de Midden-Oosten. “Het is bijzonder dat we in deze tijd nog zo’n grote spinnensoort ontdekken”, aldus bioloog Uri Shanas.

Shanas van de universiteit van Haifa-Oranim in Israël ontdekte de spinachtige in het warme zand. Er zijn slechts enkele karaktereigenschappen bekend van de Cerbalus aravensis: de spin is een nachtdier, is het meest actief in de hitte en leeft ondergronds. De deur naar zijn ondergrondse vertrek gaat omhoog open, om prooien als hagedissen en insecten te verrassen. Om de deur te camoufleren verzamelt de spin zand. De spin gebruikt een ‘zit-en-wacht’-techniek. Hij wacht dus rustig tot een prooi dichterbij komt en valt dan aan.

Helaas is de spin al direct een bedreigde diersoort. Israël wil namelijk mijnen openen in het gebied waar de spin leeft. Deze mijnwerkzaamheden zouden de Cerbalus aravensis kunnen uitroeien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd