Goudkleurig kikkertje ontdekt in Colombia

  Wat een knapperd, hè? Je vindt ‘m in de Andes in Colombia en tot voor kort wisten onderzoekers niet van het bestaan van deze ‘gouden’ kikker af.

  Wetenschappers ontdekten de kikker in de nevelwouden van Colombia en hebben deze de naam Pristimantis dorado gegeven. Dorado verwijst naar de kleur van de kikker (dorado betekent gouden in het Spaans) en naar de mythische stad Eldorado.

  Klikjes
  Veel mannelijke kikkers proberen de aandacht van vrouwtjes te trekken door geluid te produceren met een kwaakblaas. De nieuwe soort mist zo’n kwaakblaas, maar slaagt er wel in om een soort klik-geluidjes te maken.

  Pristimantis dorado. Afbeelding: Santiago Castroviejo-Fisher.
  Pristimantis dorado. Afbeelding: Santiago Castroviejo-Fisher.

  Klein
  De nieuwe kikkersoort is ongeveer 1,7 centimeter groot. Daarmee is het één van de kleinere kikkertjes in het geslacht Pristimantis. De grootste kikker uit dit geslacht worden zo’n 5 centimeter groot.

  Het geslacht waartoe de kikker behoort, is bijzonder divers en telt maar liefst 465 soorten. 205 daarvan leven in Colombia. “Met deze nieuwe soort telt Colombia nu 800 soorten amfibieën,” vertelt onderzoeker Andrew Crawford. Er is slechts één land dat meer soorten amfibieën telt en dat is Brazilië.

  Bronmateriaal

  "New Golden Frog Species Discovered in Colombia Named for Legendary City of Gold" - Smithsonian Tropical Research Institute
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Santiago Castroviejo-Fisher.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd