Gif van schorpioen werkt pijnstillend voor dit muisje

muis en schorpioen

Het muisje hierboven heeft giftige schorpioenen op het menu staan. En terwijl dat gif bij zoogdieren van vergelijkbare grootte enorm veel pijn doet (en vaak dodelijk is), lijkt de muis geen enkele hinder te ondervinden van het gif. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe dat kan: bij dit muisje werkt het gif pijnstillend.

Onderzoekers van de universiteit van Texas verzamelden een aantal muisjes en injecteerden kleine hoeveelheden van het gif van de schorpioenen of een niet giftige zoutoplossing in hun pootjes. Opvallend genoeg likten de muizen veel minder aan hun pootjes wanneer ze het gif ontvingen dan wanneer ze een zoutoplossing in hun pootjes zagen verdwijnen. “Dat lijkt belachelijk,” vindt onderzoeker Harold Zakon. “Men zou denken dat het gif in ieder geval een klein beetje meer pijn zou veroorzaken dan de zoutoplossing. Het zou betekenen dat het gif wellicht pijnstillend werkt.”

Zenuwen
Zakon en collega’s namen de proef op de som. Ze bestudeerden de zenuwen van de muis terwijl deze aan het gif van de schorpioen werd blootgesteld. Tot hun verrassing bindt het gif zich aan natriumkanalen in de pijnneuronen waardoor die neuronen geen pijnsignaal af kunnen geven aan de hersenen.

Pijnbestrijding
De onderzoekers zetten hun studie voort in de hoop meer te weten te komen over de bijzondere vorm van pijnbestrijding. Het onderzoek kan in de toekomst wel eens leiden tot effectieve pijnstillende middelen voor mensen.

Onduidelijk blijft waarom het gif niet dodelijk is voor de muizen. “Dit gif doodt andere zoogdieren van vergelijkbare grootte,” merkt onderzoeker Ashlee Rowe op.

Bronmateriaal

"Grasshopper Mice Are Numb to the Pain of the Bark Scorpion Sting" - Utexas.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ashlee Rowe.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd