Zomers in Oost-Canadese Noordpoolgebied waren de laatste 40.000 jaar nog nooit zo warm

baffineiland

De gemiddelde zomertemperatuur in het Oost-Canadese Noordpoolgebied is de laatste honderd jaar hoger dan de afgelopen 44.000 jaar in elke andere eeuw het geval was. Mogelijk is het zelfs 120.000 jaar geleden dat de gemiddelde zomertemperatuur in een eeuw vergelijkbaar hoog lag.

Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Colorado Boulder. Ze baseren hun conclusie op een studie naar dode mossen op Baffineiland. Door het smelten van het ijs komen mossen die tienduizenden jaren geleden in het ijs gevangen kwamen te zitten weer aan het oppervlak. De onderzoekers verzamelden die mossen op vier verschillende ijskappen en tonen met behulp van koolstofdatering aan dat de mossen 44.000 tot 51.000 jaar geleden voor het laatst aan de elementen zijn blootgesteld en dus al die jaren in het ijs gevangen hebben gezeten. Het wijst erop dat het gebied in die periode niet aan temperaturen zoals we die vandaag de dag tijdens de zomer in het Noordpoolgebied kennen, is blootgesteld.

IJstijd
En mogelijk is het zelfs al 120.000 jaar geleden dat het gebied met zulke hoge temperaturen te maken kreeg, zo stellen de onderzoekers. Ze wijzen erop dat koolstofdatering maar hooguit een slordige 50.000 jaar terug kan gaan. Maar als we 50.000 jaar terug in de tijd gaan, komen we uit in een ijstijd met bijzonder lage temperaturen. Die ijstijd startte zo’n 120.000 jaar geleden. Dus op basis daarvan stellen de onderzoekers dat aannemelijk is dat het gebied al 120.000 jaar niet met zulke hoge gemiddelde zomerse temperaturen te maken heeft gehad.

Broeikasgassen
Het onderzoek laat zien dat de opwarming van Canadees Noordpoolgebied in ieder geval in de laatste tientallen duizenden jaren geen precedent kent. “Dit onderzoek laat echt zien dat de opwarming die we nu ervaren buiten elke vorm van bekende natuurlijke variaties omgaat en wel te wijten moet zijn aan de toegenomen broeikasgassen in de atmosfeer,” stelt onderzoeker Gifford Miller.

“Hoewel het Arctisch gebied al sinds 1900 opwarmt, startte de meest significante opwarming pas in de jaren zeventig. En pas de laatste twintig jaar is de opwarming echt verbazingwekkend. Heel Baffineiland smelt en we verwachten dat deze ijskappen uiteindelijk allemaal verdwijnen, zelfs als er geen extra opwarming meer plaatsvindt.”

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mike Beauregard (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd