Gaswolken bewegen nabij massieve protoster

 ASTRONOMIE  Voor het eerst hebben wetenschappers direct bewijs gevonden dat massieve sterren op dezelfde manier ontstaan als kleine sterren. Met de Very Long Baseline Array radiotelescoop hielden wetenschappers een jonge ster 22 maanden in de gaten. Het resultaat is een fantastisch videofilmpje.

Het is moeilijk om de vorming van massieve sterren te observeren. Massieve sterren zijn zeldzaam, ze ontstaan zeer snel en verbergen zichzelf tijdens de vorming in een zeer dichte wolk van donker stof. Daarom hadden de radiotelescoop nodig om door de donkere nevel heen te kijken.

“Dit bevestigt ons idee dat massieve jonge sterren omringd zijn door een accretieschijf,” vertelt professor Mark Krumholz van de universiteit van Californië. “En het is ook het eerste bewijs dat deze schijven magnetische zonnewinden aandrijven.”

Hieronder het filmpje met de bewegingen van de gasklompen. Dankzij de bewegingen van het gas ontdekten astronomen de accretieschijf rondom de centrale ster. De ster bevindt zich in het centrum van het beeld, maar is niet te zien in het onderstaande filmpje.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd