Galgenmaal ontdekt in de maag van een zeemonster dat 200 miljoen jaar geleden leefde

Deze ichthyosaurus at een prehistorische inktvis en ging dood.

Onderzoekers bogen zich over de fossiele resten van een pasgeboren Ichthyosaurus communis. Het zeemonster was zo’n 70 centimeter lang en gaat de boeken in als de kleinste en jongste I. communis die tot op heden is ontdekt. Maar de grootste verrassing zat toch in de maag van het zeemonster, zo stelt onderzoeker Dean Lomax. “We ontdekten vele kleine haakachtige structuren tussen de ribben (van de ichthyosaurus, red.). Deze zijn afkomstig uit de armen van een prehistorische inktvis. Dus weten we dat de laatste maaltijd van dit dier bestond uit inktvis.”

De jonge ichthyosaurus leefde tussen de 196 en 199 miljoen jaar geleden. “Het is geweldig om te bedenken dat wij weten wat een organisme dat bijna 200 miljoen jaar oud is als laatste at,” stelt Lomax.

De fossiele resten van de pasgeboren ichthyosaurus. Afbeelding: Dean Lomax.

Dat er in de maag van deze ichthyosaurus een inktvis werd teruggevonden, zet onderzoekers aan het denken. “Dit is interessant, omdat onderzoek door andere wetenschappers en met een ander type ichthyosaurus – die Stenopterygius wordt genoemd en iets recenter leefde – suggereerde dat de kleine – en dus jonge – individuen die tot deze soort behoorden alleen maar vis aten. Het laat zien dat er een verschil is tussen de voorkeuren die pasgeboren ichthyosaurussen als het gaat om hun prooien hadden.”

De eerste ichthyosaurus werd zo’n 200 jaar geleden ontdekt. De roofzuchtige zeereptielen konden wel vijftien meter lang worden en maakten de dienst uit in de oceanen, terwijl de dinosaurussen op het land rond stampten. Zo’n 25 miljoen jaar voor de dinosaurussen uitstierven, verdwenen de ichthyosaurussen plotseling van het toneel. Onduidelijk is waarom de zeemonsters het onderspit delfden.

Bronmateriaal

"Prehistoric squid was last meal of ichthyosaur 200 million years ago" - University of Manchester

Afbeelding bovenaan dit artikel: Julian Kiely

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd