Galapagoseilanden: doemscenario wordt werkelijkheid

 GEOLOGIE  De prachtige Galapagoseilanden hebben sterk te lijden onder een combinatie van menselijk ingrijpen en de verandering van het klimaat. Spreken wetenschappers in andere delen van de wereld nog over gevolgen die pas over honderd jaar zichtbaar worden: op de Galapagoseilanden worden deze al werkelijkheid.

El Nino pakte de eilanden in 1982 zo hard aan dat het gebied er nog steeds herstellende van is. De heftige weersomstandigheden verwoestten grote delen van de koraalriffen.
Vissers hebben de omringende wateren inmiddels zo goed als leeggevist en wijken daarom uit naar de overgebleven riffen. Deze worden door toedoen van netten en ander visgerei flink beschadigd.
In de periode dat wetenschappers de eilanden in de gaten houden, zijn er al zo’n 45 diersoorten verdwenen of ernstig bedreigd. Een deel ervan komt alleen maar op de Galapagoseilanden voor.
Het ecosysteem in de omringende wateren is verwoest doordat de bewoners van de eilanden er kunstmatige structuren in hebben aangebracht.

Wetenschappers omschrijven de Galapagoseilanden als een patiënt met een zwak immuunsysteem. Verdere klimaatveranderingen zullen de eilanden relatief gezien veel harder raken dan andere gebieden. Sterker nog: volgens de wetenschappers heeft de opwarming van de aarde de eilanden nu al in haar greep en zijn de eerste veranderingen al zichtbaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd