Finding Nemo wordt lastiger

 KLIMAAT  Door de klimaatverandering is de clownvis – beter bekend onder de naam Nemo – niet ver van uitsterven verwijderd. De verzuring van de oceaan zorgt ervoor dat het reukzintuig van de vis minder goed werkt en navigeren een drama wordt. De kans op – u raadt het al – verdwalen, is daardoor aanzienlijk groter.

Dit alles valt te lezen in het rapport van de International Union for Conservation of Nature. In het rapport worden tien soorten genoemd die naar alle waarschijnlijkheid het hardst geraakt worden door het broeikaseffect. De clownvis is één van hen.

De clownvis gebruikt zijn reukzintuig om de weg naar huis – de anemoon – te vinden. Door de hogere temperaturen en de verzuring van de oceanen worden de koraalriffen langzaam vernietigd. Alsof dat nog niet genoeg is, tasten deze factoren ook de reukzintuigen van de clownvis aan, waardoor deze ogenschijnlijk weinig kans heeft om het broeikaseffect en bijkomende factoren te overleven. “Ze zijn letterlijk niet in staat om de weg naar huis te vinden,” concludeert onderzoeker Wendy Foden.

Naast de clownvis is het ook oppassen geblazen voor de witte dolfijn, lederschildpad, keizerspinguïn, ringelrob, zalm, poolvos en koala. Ook de kokerboom en het Staghorn koraal lopen volgens het rapport gevaar.

Volgens de onderzoekers kunnen de dieren zich niet snel genoeg aan de klimaatveranderingen aanpassen en krijgen de diersoorten alleen met hulp van de overheden een kans om te overleven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd