Fantastische video toont terugreis Falcon 9-raket

SpaceX is er voor de derde keer in geslaagd om een Falcon 9-raket op een zeeplatform te laten landen. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam de eerste trap van de raket weer veilig terecht op het platform. Er is een mooie video uitgebracht, waarin de terugreis van de raket van de ruimte naar het aardoppervlak te volgen is.

Het hoofddoel van de missie was het lanceren van een satelliet van het Thaise bedrijf Thaicom. Deze satelliet is in een veilige baan om de aarde gebracht.

Voor de tijd had het bedrijf SpaceX twijfels of de landing wel zou slagen. De snelheid van de raket was vrij hoog, terwijl er minder brandstof aanwezig was om correcties uit te voeren. Gelukkig slaagde het ruimtevaartbedrijf erin om de raket heelhuids terug te krijgen.

De video hieronder is gemaakt door een camera op de Falcon 9. De video is versneld en laat goed zien hoe spectaculair deze prestatie is. Het drijvende platform is relatief klein: slechts 90 bij 30 meter groot. Daarnaast is water altijd in beweging, waait het harder op zee en is er geen beschutting.

Nog geen twee maanden geleden vond de eerste succesvolle landing op een zeeplatform plaats. Begin mei was het opnieuw raak en nu dus weer.

De landing op zee is een grote stap naar een duurzame ruimtevaartindustrie. Vaak worden raketten slechts eenmaal gebruikt. De eerste trap van de Falcon 9-raket kan tien tot twintig keer opnieuw gebruik worden. Sommige onderdelen kan SpaceX zelfs duizenden malen recyclen. Maar eerst is het belangrijk dat zeelandingen routinematig slagen. “We zijn pas succesvol wanneer een zeelanding saai is”, zegt Musk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd