Enorm meer ontstaan in de woestijn van Tunesië

meer

Tunesië is een meer rijker. Recent ontstond er in het hart van de woestijn een 10.500 vierkante meter groot meer dat op sommige plaatsen wel vijftien meter diep is. Waar het water vandaan komt – en of het veilig is – is onduidelijk.

Het meer heeft de naam Gafsa-meer gekregen en is daarmee vernoemd naar een nabijgelegen stad. Velen hebben al een duik in het gloednieuwe meer genomen, zo blijkt uit de eigen Facebook-pagina die het meer inmiddels heeft.

Oorsprong
Het is nog onduidelijk hoe het meer tot stand is gekomen, zo meldt Tunisia Daily. Het vermoeden bestaat dat seismische bewegingen ervoor gezorgd hebben dat water uit een ondergronds reservoir aan het oppervlak kon komen.

Kankerverwekkend
Omdat onduidelijk is waar het water vandaan komt, blijft ook onduidelijk of het wel een goed idee is om een duik in het water te nemen. Het meer bevindt zich in een gebied waar zich ook de grootste fosfaatmijn ter wereld bevindt. Fosfaat kan radioactief afval achterlaten en zou het meer zo kankerverwekkend kunnen maken.

Een andere zorg is het feit dat het water stilstaat en niet wordt ververst. Was het meer de eerste dagen nog helderblauw, inmiddels kleurt het groen van de algen. De Tunesische autoriteiten gaven meer dan een week geleden al aan onderzoek te doen naar het water, maar hebben nog altijd geen uitsluitsel gegeven over de oorsprong en veiligheid van het meer.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Moncef ARFA (via Twitter.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd