Eiland onder Bangladesh verdwenen

Een klein eilandje onder India en Bangladesh is verdwenen. Dit beweren Indiase wetenschappers. Het eiland New Moore (volgens de Indiërs) of South Talpatti (volgens de Bangladezen) is op nieuwe satellietfoto’s niet meer te zien. Het eiland bestond slechts een paar decennia, maar zorgde wel voor een interessant stukje geschiedenis.

Het eilandje met een oppervlak van zeven vierkante kilometer ontstond in de jaren ’70 nadat de Bhola cycloon over het gebied raasde. South Talpatti werd opgemerkt op Amerikaanse satellietfoto’s uit 1974. Het hoogste punt van het eiland was niet hoger dan twee meter boven het zeeniveau. Er leefden geen mensen op het eiland, omdat het gebied regelmatig overstroomde.

Zowel Bangladesh als India wilde het eiland hebben. Logisch, want het eiland lag op de grens van de twee landen. South Talpatti was twee kilometer verwijderd van de mond van de Hariabhangarivier. Deze rivier scheidt de twee Aziatische landen. Jarenlang onderzochten de landen aan welke kant van de rivierstroming het eiland lag. Uit de onderzoeken bleek dat het eiland deel uitmaakte van Indiaas grondgebied, maar Bangladesh gaf dit nooit toe.

Het doet er allemaal niet meer toe. “Het broeikaseffect heeft het probleem opgelost”, vertelt professor Sugata Hazra van de Jadavpur universiteit in India.

In de Golf van Bengalen steeg het zeeniveau de afgelopen tien jaar harder dan de vijftien jaar daarvoor. Professor Hazra verwacht dat meer kleine eilandjes in de toekomst verdwijnen. “En dat betekent dat veel mensen moeten verhuizen”, aldus Hazra.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd