Eerste kiekjes van TanDEM-X

De nieuwe radarsatelliet van Duitsland – TanDEM-X – heeft zijn eerste plaatjes gemaakt. De satelliet werd maandag gelanceerd en moet een gedetailleerde 3D-kaart van het aardoppervlak maken. De eerste foto’s zijn prima gelukt en niets lijkt TanDEM-X nog in de weg te staan.

Op de eerste foto’s is een deel van Oekraïne te zien. Ook zijn er kiekjes van Moskou en het noorden van Madagaskar gemaakt.

TanDEM-X is klaar om zich bij de TerraSAR-X-satelliet te voegen. Deze satelliet werd in 2007 gelanceerd. Samen zijn de satellieten in staat om de gevarieerde hoogtes op aarde met een precisie tot een meter of twee vast te leggen.

Volgens Infoterra GmbH, het bedrijf dat de informatie die TanDEM aflevert weer doorverkoopt, is de interesse in radarfoto’s groot. De 3D-beelden kunnen onder meer aan hulpverleners worden gegeven, zodat zij kunnen bepalen waar de schade na een aardbeving of andere ramp het grootste is.

Het idee achter de radarbeelden is eenvoudig; TanDEM-X meet de microgolven die van het aardoppervlak omhoog komen. Door te bepalen hoelang het duurt voordat deze de satelliet bereiken, kan de hoogte van het aardoppervlak worden vastgesteld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd